PS5 SSD Installeren – Zo doe je dat!

Sinds een recente update kan je eindelijk je opslaggeheugen upgraden van je Playstation 5. Wat hier allemaal bij komt kijken lees je in deze tutorial, en ik beloof je, het proces is vrij gemakkelijk! Belangrijk is wel om eerst een back-up te maken van je bestanden op je SSD. Want je zult alles kwijtraken met het installeren.

Specificaties SSD

Voordat je willekeurig een SSD koopt van het internet is het belangrijk om te gaan verdiepen waar je SSD aan moet voldoen met zijn specificaties. Zo voorkom je miskopen en teleurstellingen.

Gelukkig hebben onze vrienden van Laagst een uitgebreid artikel gemaakt over de Beste SSD’s en heatsinks voor de Playstation 5.

1. Benodigdheden

Gelukkig heb je niet veel nodig! Enigste wat je bij je moet hebben is een kruiskop schroevendraaier (middel en klein formaat), een stel handen en een NVMe M.2 SSD. Handig kan zijn om een schaaltje erbij te halen om een paar schroeven in te leggen, mocht je snel dat soort dingen kwijtraken.

Belangrijk is dat je Playstation minimaal geüpdate is naar versie 21.02-04.00.00.42-00.00.00.0.0.

2. Unplug alles

Schakel eerst je Playstation 5 uit voordat je alles er zomaar uittrekt. Vaak gebeurd er niks, maar je heb kans dat je software corrupt kan raken als je zomaar je stroom eruit trekt. Zorg er voor dat je alles uit je Playstation geplugt is. Wanneer dat gedaan is, leg jij je Playstation neer op een tafel of ergens waar je gemakkelijk bij de Playstation kan komen.

3. Welke paneel je verwijdert

Om precies te weten welk paneel je moet verwijderen moet je de volgende stappen goed volgen. Voor de digitale en disk versie is het beide hetzelfde. Alleen heeft de disk-versie een makkelijke verwijzing met zijn uitstekende hobbel van de disc-drive.

PS5 Disk-versie: Bij de PS5 disk-versie wil je het paneel verwijderen waar je de disk-drive hebt zitten. Als het goed is, is deze zijde in zijn geheel blanco met de hobbel van de disk-drive.

PS5 Digital Edition: Het ene paneel heeft net als de disk-versie een Playstation logo op zijn zijde. Deze zijde ga je niet verwijderen. Het paneel wat je wel verwijdert, is geheel blanco.

Correct neerleggen van de PS5

Vervolgens leg je de zijde met het Playstation logo onderaan op je tafel en zorg je ervoor dat de voorzijde van de Playstation (zijde met de uit-en-aan knop) van je weg wijst.

Playstation 5 Logo op het paneel
PS5 Logo op het paneel, deze zijde verwijder je niet
Playstation 5 Logo op het paneel
PS5 Logo op het paneel, deze zijde verwijder je niet

Verwijderen van het paneel

Het open maken van je Playstation 5 is niet heel moeilijk, maar voor je eerste keer kan het wat onwennig zijn en snap ik het volkomen dat je extreem voorzichtig wilt zijn. Ik leg je nu uit hoe je het paneel open kan krijgen. Belangrijk is dat je positie van je Playstation overeenkomt met de foto hieronder.

  1. Zet je linkerhand linksboven op de Playstation en zorg dat je hier het paneel omlaag mee duwt.
  2. Zet je rechterhand rechtsonder het paneel, hierbij duw je het paneel omhoog.
  3. Vervolgens schuif je het paneel naar links toe en zal het open gaan. Wees niet bang om een beetje kracht te zetten met het schuiven.

4. Installeren van de SSD

Na het verwijderen van het paneel zie je de binnenkant van je Playstation. Het enige gebied waar je bij moet zijn is binnen de oranje lijn in de foto hieronder.

Kapje

Het kapje kan je heel gemakkelijk verwijderden. Pak je kruiskop schroevendraaier en verwijder de zwarte schroef die het kapje in plaats houd. Daarna kan je met je hand het kapje verwijderen.

Kleine schroefje

Na het kapje verwijderen zie je een groene plaat met schroefgaten en een cijfertje erbij. De cijfers staan voor de afmeting van je SSD. Dus 110 staat voor 110mm en 80 voor 80mm. Dit is belangrijk voor later. Als eerst verwijder je het kleine schroefje bij nummer 110. Bewaar je schroef goed, want die heb je zo meteen nodig. Hieronder zit ook een metalen ring, gooi deze niet weg want die zul je ook moeten gebruiken.

schroef verwijderen ps5

Metalen ring (M.2 SSD Standoff)

In de foto hieronder zie je wat de metalen ring is. De SSD word niet bevestigd plat tegen de groene plaat, maar word bovenop het ringetje geplaatst.  Bepaal eerst wat voor lengte je SSD is en ga vervolgens het metalen ringetje (standoff) oppakken met de hand en plaats deze in het juiste formaat van je SSD. In mijn geval was 80mm correct en heb ik daar het ringetje in geplaatst.

Connectoren

Om je SSD te plaatsen moet je eerst goed kijken hoe je connectoren in elkaar zitten. Je ziet bij je SSD dat het een inhammetje heeft. Dit komt overeen met de connectoren in de Playstation. Er is dus ook maar één juiste manier om dit te doen.

SSD installeren

Let goed op waar het inhammetje zit van je SSD en van de PS5. En let ook goed op dat de connectoren iets hoger zitten dan de groene plaat. Vervolgens schuif je de SSD in de connectoren van de PS5. Je zult een klik horen als je het juist bevestigd hebt en zal je zien dat je SSD scheef de lucht in hangt. Dit is normaal. Dr Druk nu je SSD tegen het metalen ringetje (standoff) aan en pak het kleinste schroefje. Dit schroefje ga je in het ringetje schroeven en daarna zal je SSD nu gemonteerd zijn! Pak nu het kapje en schuif deze boven de connectoren er in en bevestig het grote schroefje aan de andere zijde.
SSD bevestigd in PS5
SSD bevestigd in PS5
SSD vastschroeven
SSD vastschroeven

Paneel terugplaatsen

Wanneer je het intern allemaal op orde gebracht heb kan je eindelijk weer je zijpaneel terugplaatsen op je Playstation 5. Op je blanco paneel steken er allerlei stukjes uit. Hieronder op de foto is aangegeven waar die uitsteeksels in geplaatst moeten worden. Schuif het paneel wat over de Playstation heen totdat het in de inhammetjes valt. Daarna schuif je het paneel naar rechts toe en hoor je een klik als het goed bevestigd is. Vervolgens kan je alles weer aansluiten aan de PS5 en het aanzetten.

Formatteren SSD

Eenmaal alles correct geïnstalleerd is zul je op je TV een scherm zien dat jij je M.2 SSD moet formatteren om het te gebruiken. Klik hierbij op ‘M.2 SSD formatteren’ en ben je gereed om je Playstation te gebruiken met al het extra opslaggeheugen dat je hebt geïnstalleerd!

Artikel delen via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Artikel geschreven door:

Sander de Kievit
Sander de Kievit
Eigenaar van Pockify en ik hou enorm van om de laatste technologische snufjes uit te mogen proberen. Van smartphones tot drones, niets is mij gek genoeg.