Dit is waarom je Bluetooth Koptelefoon Geluid slecht klinkt

dit is waarom je bluetooth koptelefoon geluid slecht klinkt

Waarschijnlijk heb je het al ervaren. Je verbindt doodleuk je nieuwe Bluetooth koptelefoon met je computer om een vergadering mee te luisteren op Teams of Zoom. Of je probeert met je vrienden te gamen op Discord, maar je geluidskwaliteit van je audio en microfoon klinken gewoonweg slecht. Het is alsof je in een blikje praat waardoor het gewoon niet plezierig is om er naar te luisteren.

Is dit dan de schuld van specifiek van de Bluetooth koptelefoon, of ligt het aan het apparaat waar je verbonden mee bent? Om hier een duidelijk antwoord op te geven zal ik je uitleggen wat er komt bij kijken met een bluetooth verbinding en antwoord geven waarom je microfoon nu zo slecht klinkt, zelfs met dure bluetooth koptelefoons.

Waarom klinkt mijn microfoon zo slecht?

De voornamelijke reden dat je microfoon zo slecht klinkt, is niet zo zeer omdat de kwaliteit van de microfoon zelf slecht is. Maar meer om het feit dat Bluetooth niet twee profielen tegelijkertijd kan afspelen. Bluetooth heeft namelijk twee profielen waar het gebruik van kan maken, waaronder ‘A2DP’ die keurige geluidskwaliteit aanbied, maar tegelijkertijd je microfoon niet bruikbaar maakt. En je hebt een profiel genaamd ‘HSP/HFP’ waarbij je de koptelefoon en microfoon in combinatie kan gebruiken.

A2DP-profiel

Het A2DP laat je dus alleen geluid in je koptelefoon horen, waarbij je niet de microfoon kan gebruiken. Maar dit profiel klinkt wel altijd heel goed, en ondersteunt high-end codecs zoals aptX. De codec aptX ondersteunt 384kbits/s @ 48kHz. Wel moet je goed opletten dat het toestel dat ontvangt en verzend beide aptX ondersteunen. Anders zal het een andere codec gebruiken die lager in kwaliteit is namelijk AAC (256kbps @ 48kHz).

HSP/HFP-profiel

Dit profiel is voor wanneer je wilt communiceren met anderen, dus waarvoor je een microfoon voor wilt gebruiken. Eenmaal dit profiel is ingeschakeld merk je een significante daling in kwaliteit van je geluid. Huidig gebruikt het waarschijnlijk de PCM of CVSDM codec en deze beperken enorm de hoeveelheid data dat het kan doorvoeren. PCM/CVSDM ondersteunt 64kbits/s @ 8kHz, vergelijkbaar wat je vind op oude telefoon lijnen.

Conclusie: Oorzaak geluidskwaliteit

De oorzaak van de slechte geluidskwaliteit is dus dat de hoge kwaliteit profiel (A2DP) niet twee data-streams ondersteunt, waardoor als jij je microfoon activeert je het HSP/HFP-profiel moet gaan gebruiken. Als je A2DP tegenover HSP/HFP vergelijkt, kom je uiteindelijk uit op een verschil van 4 tot 6 keer hogere bitrate en frequentie, en dat ga je uiteraard merken wanneer je er naar luistert.

Is er een oplossing of omweg hiervoor?

Er zijn verschillende artikelen op het internet die de beperkingen proberen te omzeilen van de verschillende profielen. Alleen merk je hierbij vaak dat je geluk moet hebben dat de oplossing werkt, en bied het verschillende resultaten. Voor nu is kan Bluetooth zeker wel updates gebruiken, en blijft het helaas altijd een beperking waar we mee moeten leven. Enige makkelijke oplossing is om een bekabelde headset aan te sluiten, zo vermijd je de verbinding over Bluetooth.

Artikel delen via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Artikel geschreven door:

Sander de Kievit
Sander de Kievit
Eigenaar van Pockify en ik hou enorm van om de laatste technologische snufjes uit te mogen proberen. Van smartphones tot drones, niets is mij gek genoeg.