Samsung Galaxy A52 5G Review: Beste Budget Smartphone onder €400?

Toen ik de Samsung Galaxy A52 uit zag komen vond ik het meteen al een interessant toestel om eens uit te proberen. Nooit heb ik een budget telefoon van Samsung in handen gehad, en was enorm benieuwd waarom zijn broertje (de Galaxy A51) nu de best seller was in Nederland en of de A52 hier een directe opvolger van zou worden. In deze review probeer ik dan ook duidelijk naar boven te krijgen of de budgettelefoon van Samsung jouw geld waard zal zijn.

Verschillende versies

De Samsung Galaxy A52 is beschikbaar in verschillende versies. Zo heb je verschillende kleuren zoals: Zwart, blauw, wit en violet. Ook heb je verschillende hardware versies waar je een keuze uit kan maken, wat het wel verwarrend kan maken voor consumenten.

De Galaxy A52 4G komt met:

 • Snapdragon 720G processor
 • Adreno 618 GPU
 • 128GB + 6GB ram optie
 • 256GB + 8GB ram optie
 • 90Hz FHD+ Super AMOLED display 
 • 4G LTE netwerk
 • Vanaf €320,00

De Galaxy A52 5G komt met:

 • Snapdragon 750G processor
 • Adreno 619 GPU
 • 128GB + 6GB ram optie
 • 256GB + 8GB ram optie
 • 120Hz FHD+ Super AMOLED display 
 • 5G netwerk
 • Vanaf €380,00

Meegeleverd

Gelukkig komt bij de Galaxy A52 wel een adapter bijgeleverd. Het gaat hier om een 15W ‘snellader’. Vind je een 15W oplader toch wat te langzaam, kan je ervoor kiezen om te upgraden naar een 25W lader. Helaas kost je dit wel extra geld.

Design

De uitstraling van de A52 ziet er echt prachtig uit. De keuze voor een matte achterkant is vooral slim om het feit dat plastic snel zal krassen, dan is glossy geen goede optie. Ik raad ook vooral omdat het natuurlijk een plastic telefoon is dat je dan een hoesje er bij gaat kopen. Standaard komt er helaas geen telefoonhoesje meegeleverd. Verder maakt de A52 gebruik van Gorilla Glass 5 aan de voorzijde dat hartstikke stevig is.

Stereo speakers

De A52 maakt ook gebruik van stereo speakers. Alhoewel de kwaliteit niet de hoogste is, is het wel fijn dat er stereo speakers ingebouwd zit. Door stereo speakers hoor je namelijk veel beter wat er afgespeeld word op je telefoon.

SIM-kaart tray met MicroSDXC ondersteuning

Ook ondersteunt het SIM-kaart tray een MicroSDXC om je opslaggeheugen verder uit te breiden. Zelf snap ik nooit waarom de budgettelefoons altijd wel MicroSDXC ondersteunen, en de top of the line modellen zoals de S21 dit niet doen. Maar ik kan natuurlijk niet klagen.

IP67 water-resistent en stofbestendig

Ook komt er zelfs een IP-certificatie op een de A52. Veel smartphone-bedrijven willen juist geld besparen op een IP-certificatie, waarbij Samsung toch besloten heeft er één te gaan voorzien bij de A52. De telefoon is voorzien van een IP67 certificatie, wat betekent dat de A52 volledig tegen stof kan en één meter diep ondergedompeld kan worden in het water voor 30 minuten. Langer dan dat kan ervoor zorgen dat de telefoon beschadigd kan raken.

Camera’s

Op de achterkant zie je ook een camera-eiland uitsteken met 4 camera’s en een zaklamp. De cameraopstelling is als volgt: 64MP hoofdcamera, 12MP ultrawide, 5MP macro en 5MP dieptelens.

Aansluitingen en knoppen

Er bevind zich een USB-C poort die maximaal 25W ondersteunt met opladen. Een 3.5mm koptelefoonaansluiting die altijd welkom is. En aan de rechterzijde heb je nog een aan-en-uit knop en een volume knop. Geen extra knop voor Bixby wat Samsung wel eens deed op oudere modellen.

Camera’s

De camera’s die gebruikt worden op de A52 zijn over het algemeen vrij keurig. Je kunt er zeker leuke foto’s mee maken. Ik heb hieronder een verdeling gemaakt van alle verschillende camera’s met zijn behaalde resultaten.

64MP hoofdcamera

De hoofdcamera is waar je voornamelijk het toestel voor gaat halen. Het maakt indrukwekkende hoge kwaliteit foto’s die zeker het waard zijn om te delen op je social media. Dynamic range is keurig, ik heb zelf altijd de AI-functie aangehouden zodat de foto’s zo mooi mogelijk worden gemaakt. Alleen wanneer je in tegenlicht foto’s maakt merk je wel duidelijk een lens flare en een vervaging in de zwarte kleuren, wat een storende factor kan zijn.

12MP ultrawide camera

De ultrawide camera is vergeleken met de hoofdcamera een gelijk aan scherpte en kleuren. Waar de ultrawide beter in presteert dan de hoofdcamera is de dynamic range. Je ziet net iets meer terug komen in de foto’s, en dit kan onder andere zijn omdat het contrast anders ingesteld is. De ultrawide camera’s zien er een stuk helderder uit door zijn betere contrast. Nog steeds is de lens flare overduidelijk aanwezig.

5MP macrocamera

De 5 megapixel macrocamera is een teleurstelling. Scherpte is niet geweldig, en je merkt wel dat Samsung deze camera er op gezet heeft puur om de achterkant er fancy eruit te laten zien. Met andere woorden niet een aanrader als je specifiek op zoek bent naar een macrocamera.

Performance

De telefoon komt met een Snapdragon 750G processor en Adreno 619 GPU ingebouwd waarbij je keurige prestaties bij kan verwachten. Call of Duty Mobile en Need for Speed No Limits draaien beide soepel op het toestel. Wat je nog wel moet weten is dat bij Call of Duty je niet alle graphics instellingen op het allerhoogste kan zetten, omdat dan bij drukke scenario’s het nog wel eens onsoepel wil draaien. Maar je kunt zeker wel gamen hierop.

Het scrollen en navigeren door de telefoon zelf gaat ook keurig, waarbij af en toe de telefoon wel eens moest nadenken met het openen van programma’s, deed hij het voornamelijk responsief en soepeltjes.

Batterij

Het batterijleven op de A52 5G is fantastisch. Ik heb een filmpje opgezet, maximale helderheid aangezet, en de batterij loopt na 2 dagen en 7 uren nog steeds op 14% batterij. Waarbij 8 uren en 5 minuten het screen on-time is.  Dat betekent dus dat je makkelijk 2 dagen gebruik kan maken van je telefoon. Mocht je het toestel niet super zwaar belasten zou je mogelijk nog een derde dag kunnen overleven. Of te wel super indruk wekkend!

batterijduur van de Samsung Galaxy A52
Batterijduur van de Samsung Galaxy A52

Software

De software van Samsung komt gelukkig met niet al te veel bloatware. Het werkt prettig en je hebt de laatste Android 11 versie hier op geïnstalleerd. Samsung levert met de A52 5G maar liefst vier jaar beveiligingsupdates en 3 jaar software-updates. Dus dat betekent dat je makkelijk de telefoon voor een aantal jaartjes door kunt gebruiken met optimale snelheden.

Conclusie Samsung Galaxy A52 5G

4,5/5
4.5/5

De Samsung Galaxy A52 is een waar genot voor het oog, zoal als het display aan de voorzijde, als het uiterlijk aan de achterzijde. Performance is keurig, alhoewel ik wel een betere processor had verwacht in dit budget.

Camera’s zijn keurig, waarbij de hoofdcamera en ultrawide camera best keurige foto’s maken met een goede dynamic range. In de nacht zijn foto’s wel enigszins smotsig, maar kun je nog steeds bruikbare foto’s maken.

Batterij leven gaat boven mijn verwachting uit met keurige prestaties, alleen had ik liever wel gehad dat standaard de 25W-oplader was meegeleverd in plaats van de 15W. Voornamelijk waarvoor je het moet doen is voor de software-updates. Je kunt dan ook wel verwachten dat als je de A52 koopt dat je zeker 3 tot 4 jaartjes dit toestel soepel kan gebruiken, en daarom kan ik je zeker dit toestel aanraden.

Goede punten

Verbeter punten

Artikel delen via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Artikel geschreven door:

Sander de Kievit
Sander de Kievit
Eigenaar van Pockify en ik hou enorm van om de laatste technologische snufjes uit te mogen proberen. Van smartphones tot drones, niets is mij gek genoeg.