Motorola G100 Review: Krachtigste en duurste Moto G

In deze Motorola G100 review leg ik alles uit of het toestel het waard is voor je geld. De Motorola G100 is een nieuwe smartphone van Motorola ter ere van hun 10-jarig jubileum van de G line-up. De G100 is te koop voor €499. Alhoewel op het moment van schrijven het beperkt verkrijgbaar nog is.

Specificaties

Design

Look and feel

Als je als eerst de G100 in je handen legt, merk je meteen hoe massief de telefoon is. Vergeleken met mijn Motorola Edge zijn de verhoudingen van het toestel niet heel veel anders. Toch voelt het wel forser aan. Na mate van tijd, raak je hier gelukkig wel aan gewend. De achterzijde van de telefoon is gemaakt van plastic, maar gelukkig krijg je hier wel een hoesje meegeleverd in de doos. Ook vermeld Motorola dat de G100 een waterafstotend design heeft, maar geeft niet een IP-rating aan. Waarbij ik dus kan afraden om de G100 in de buurt van water te houden.

Scherm

Het scherm van de Motorola G100 is 1080p (2520×1080 resolutie) en voldoet prima aan hoe scherp het alles weergeeft. Wat ik dan wel jammer vind is dat Motorola besloten heeft om een IPS-paneel in de G100 te gaan verwerken. Bij een budget boven de €300 zie je op de meeste toestellen tegenwoordig allemaal OLED schermen. Wat een OLED-paneel nu zo fantastisch maakt is dat het zorgt voor betere kleuren en contrast. Eenmaal je het gebruikt, wil je ook niet meer terug naar IPS. Niet dat IPS lelijk is, maar het had zoveel beter kunnen zijn met OLED. Verder heeft het scherm een ververssnelheid van 90Hz, wat alles net wat responsiever en soepeler maakt tegenover 60Hz waar alle iPhones nog mee komen.

Features

Aan de linkerzijde van de G100 zie je een Google Assistant knopje (die je helaas niet kan veranderen naar eigen keuze) en een simkaart tray waar je dus een SIM kaart + microSD kaart in kan zetten, of 2 keer een simkaartje. Aan de onderzijde heb je een 3.5mm koptelefoonaansluiting en een USB-C aansluiting die compatibel is met USB 3.1 en DisplayPort. Aan de rechterzijde van het toestel heb je een vingerprint-scanner die ook dient als een aan-en-uit knop, en heb je nog een volumeknop.

Performance

Door de nieuwste Snapdragon 870 processor en Adreno 650 GPU kan je wel verwachten dat de Motorola G100 een snelheidsmonster is. Alles voelt super soepel en responsief aan en niks is te zwaar voor de G100. Met het interne UFS 3.1 geheugen kan je ook verwachten dat applicaties razendsnel openen.

Zelf heb ik een paar zware games uitgeprobeerd zoals Call of Duty Mobile en Need for Speed No Limits. Bij beide games had de telefoon geen moeite mee om te draaien, zelfs op de hoogste kwaliteit. Alles liep super soepel, en de hele ervaring was top!

Speakers

Helaas gebruikt de Motorola G100 enkel een mono speaker. Wat dus betekent dat je enkel geluid via de speakers onderin de telefoon hoort. Mocht je lawaai horen in de buurt van je, dan kan het zijn dat je de speakers niet goed kan horen. Een extra speaker bovenin de telefoon die naar je toe richt zou daar enorm bij helpen, maar helaas hebben we dat niet op de G100. Over het algemeen klinken de speakers op de G100 vrij gemiddeld.

motorola g100 review

Camera’s

Bij de camera’s krijg ik zelf wat gemengde gevoelens. De camera’s op de achterzijde zijn relatief goed in daglicht, alleen krijgen het wel enorm moeilijk wanneer het een slagje donker word in de omgeving. De foto’s op de blog geven enkel voorbeelden weer, en kunnen enigszins minder ogen door de compressie. Wil je de foto’s in volledig detail bekijken? Klik dan hier.

Hoofdlens 64MP

De hoofdlens van de G100 schiet 16MP foto’s. Door quad-pixel technologie noemen ze dit vervolgens 64MP. Persoonlijk vind ik dit enorm misleidend, want het zijn nog steeds technisch gezien 16MP foto’s. Maar goed, de foto’s zien er qua kwaliteit keurig uit. Dynamic range is prima, en je zal zeker leuke foto’s hiermee kunnen schieten. Je merkt zodra je de foto’s gaat uitvergroten dat er verscherping plaatsvindt. Zelf vind ik dit altijd jammer, want dit maakt de foto’s in mijn ogen slechter in kwaliteit. De randen zien er daardoor raar uit, en krijgt je foto meer ruis. Maar over het algemeen, zien de foto’s er keurig uit.

Ultrawide lens 16MP

Je merkt goed dat de ultrawide lens niet dezelfde kwaliteit heeft als de hoofdlens. Wanneer je goed inzoomed in de foto’s merk je dat de ultrawide lens veel minder detail heeft dan de hoofdlens. Hij maakt nog steeds keurige foto’s voor je social media waar je zeker tevreden mee kan zijn. Alleen wanneer je inzoomed op de foto’s merk je dat details helaas missen.

Macro lens

Eerst vroeg ik mij af waar de macro lens nu verscholen zat. Maar blijkbaar is de ultrawide lens ook de macro lens. En ik moet zeggen dat de resultaten fantastisch zijn. Je kan super dichtbij komen om alle details op te pikken, en door de verlichting om de lens heen kan je alles super goed zien. Soms een beetje te goed zelfs, en kan je alle vieze troep tussen mijn toetsenbord haarscherp zien.

Selfiecamera

Foto’s zien er prima uit op de 16MP selfiecamera. Alhoewel ik soms wel merkte dat de camera er moeite mee had om de juiste witbalans te vinden. Hierdoor komen er soms groene kleuren terug in de foto’s. Foto’s zijn scherp genoeg, en de dynamic range is ook goed met het maken van foto’s in tegenlicht. Enige wat wat jammer is, is dat in het duistere omgevingen het minder goed doet.

Selfiecamera ultrawide

Zoals verwacht, is de ultrawide een slagje wijder. Helaas is de kwaliteit ook flink stukje slechter dan de andere selfiecamera. Met zijn 8MP camera kan je dan ook wel verwachten dat de foto’s minder scherp ogen. Op zich geen probleem voor snel wat foto’s delen op social media, maar voor de prijs van €499 had ik toch wel een gelijkwaardige camera willen zien zoals de andere selfiecamera. In het donker moet je vooral maar niet proberen foto’s te maken met de ultrawide. Kwaliteit is hierbij helaas te slecht.

Batterij en opladen

Met een batterij van 5000 mAh kan je zeker verwachten dat de G100 het keurig uit zal houden. Uit eigen ervaring, kan ik wel 2 dagen lang mee met de G100. Na 2 dagen had ik 15% over, en had ik een screen on-time van 5 uur en 10 minuten. 

Ook is er een super handige feature aanwezig genaamd ‘Optimized Charging’ die een patroon gaat vormen in je oplaadgedrag. Zodat het alleen gaat laden, wanneer je het daadwerkelijk nodig hebt. Via deze manier heb je dus niet dat je telefoon constant op 100% loopt op te laden, en gaat je accu via deze manier een tikkeltje langer mee. Alleen is het opladen van de G100 is niet het snelste, met de 20 watt lader die er bij komt. 

De batterij is na:

  • 15 minuten laden op 21%
  • 30 minuten laden op 41%
  • 45 minuten laden op 60%
  • 60 minuten laden op 78%
Na een uur is je batterij dus op 78%, waarbij je technisch gezien zo een anderhalve dag weer mee door kan. Zelf vind ik het prima, maar mocht je net haast hebben omdat je bent vergeten te opladen dan kan je niet heel vlug je batterij weer vol krijgen. De Motorola G9 Plus (€260) had een 30W oplader meegeleverd, en had ook wel verwacht dat alle toestellen boven de €250 in de G line-up dit op zijn minst ook zou krijgen.

User Interface en Ready for

User Interface

De Motorola G100 maakt gebruik van Android 11 en Motorola heeft ook nog wat extra tweaks bij gedaan. Zoals een screenshot maken door 3 vingers op je scherm te plaatsen, het kantelen van je toestel om de camera te openen en het schudden van het toestel om de zaklamp te openen. Super ideaal dus! Ook heb je geen bloatware naast een Motorola app, waar ik ook waardering voor uit kan spreken. Meer over alle functies vind je ‘hier‘, ‘hier‘ en ‘hier

Ready For

Nieuw bij Motorola is Ready For. Je krijgt bij je Motorola G100 namelijk een USB-C naar HDMI kabel. De kabel kan je vervolgens aansluiten aan je telefoon en beeldscherm. Hierdoor kan jij je telefoon gebruiken als een soort ‘desktop’. Je kan verschillende modussen kiezen waaronder: Mobile desktop, tv, game en videochat. Ook kan je de mirror display optie gebruiken om je scherm te dupliceren op het andere aangesloten scherm.

Mobile Desktop

Hierbij verander jij je telefoon in een desktop. Je kan alle apps openen die je maar wilt gebruikt. Zelfs ook meerdere tegelijkertijd. Je kan ook technisch gezien meerdere games op één scherm spelen. Alhoewel als je één game speelt, zal het andere scherm bevriezen totdat je weer daar in gaat. Alles verloopt snel, waarbij ik zelf moet toegeven dat het zelfs even snel, of sneller dan mijn eigen laptop gaat van 2016 met een i7-6700HQ. Maar die laptop heeft eigenlijk ook wel zijn beste tijd gehad.

Mobile desktop op de Motorola G100

TV

Bij TV speel je in principe alle media af die zoals video’s. Dus als je Netflix of YouTube wilt zien moet je dat via de TV optie kiezen. Ook kan je Netflix en YouTube openen op de Mobile Desktop als je dat zou willen. YouTube opent alleen wel op een gekke manier. Waarbij alle thumbnails gigantisch zijn, en de tekst klein. Waarschijnlijk omdat de app meer bedoelt is voor smartphones dan voor een groter scherm.

Game

Hierbij kan je alle game applicaties openen, en ze op volledig scherm gebruiken.

Videochat

Bij videochat kan je zoals het al zegt, videochatten met anderen. Je kan via deze manier op een groter scherm de anderen zien waarmee je belt. Je telefooncamera’s worden dan als ware gebruikt als een webcam.

 

Eindbeoordeling Motorola G100

Om heel eerlijk te zijn had ik vrij hoge verwachtingen van de Motorola G100. Puur omdat de Motorola G9 Plus ook al veel bracht voor zijn prijs. Helaas voldoet de G100 niet volledig aan mijn verwachtingen.

De performance is lekker snel. Hoofdlens, selfielens en de macrolens zijn vrij goed. Wat dan wel weer jammer is, is dat in lage belichting alle camera’s het simpelweg niet goed doen. Ook krijg je een IPS paneel in een telefoon van €499, waarbij concurrentie ze al zet in een telefoon van €350 euro.

Overal is het toestel wel degelijk, en voelt het kwalitatief aan. Alleen is zijn prijs toch een tikkeltje overdreven, en mocht het wel wat lager zijn.

4/5 sterren
4/5

Goede punten

Verbeter punten

Artikel delen via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Artikel geschreven door:

Sander de Kievit
Sander de Kievit
Eigenaar van Pockify en ik hou enorm van om de laatste technologische snufjes uit te mogen proberen. Van smartphones tot drones, niets is mij gek genoeg.