Dream Machines DM6 Holey Duo Review: Een ware no-brainer voor het Budget!

Dream Machines is een merk waar ik totaal niet bekend mee ben. Ze vroegen of ik een paar van hun muizen wou reviewen of ze voor de prijs kwalitatief zijn. Ik was enorm benieuwd en zo heb ik onder andere dus de DM6 Holey Duo ontvangen. Maar is dit nu een goede muis voor de prijs? Dat lees je in deze review!

Wat krijg je in de doos?

Je krijgt in de doos een USB-C naar USB-A kabel, een extender, quick start guide, stel extra PTFE voetjes en natuurlijk de muis zelf. De USB-C naar USB-A kabel wordt gebruikt voor de extender die erbij komt om je bereik te verbeteren, maar ook om je gaming muis op te laden. 

DM6 Holey Duo ontvanger en extender

Bouwkwaliteit en design

Behuizing

Als eerst moet ik zeggen dat de bouwkwaliteit indrukwekkend is. Het voel stevig en kwalitatief aan en heeft een fijne matte afwerking waar ik wel van hou. Een nadeel is dan wel weer dat je vingerafdrukken en olie vlekjes kan merken op je muis. Maar dit is niet altijd overduidelijk en moet je net goede lichtinval hebben om dit te zien. De muis zelf is maar 79 gram wat het een lichtgewicht muis maakt. Dit is mogelijk gemaakt door de muis van gaten te voorzien om gewicht te besparen. 

Knoppen

De switches die gebruikt worden in de linker en rechtermuisknoppen zijn de Huano switches. Deze gaan 20 miljoen slagen mee en zorgt ervoor dat je de muis redelijk lang kan gebruiken. Ze voelen fijn en tactiel aan en heb hier ook niet veel over te klagen. Enige wat ik wel graag had willen zien is dat er gebruik gemaakt werd van de Omron switches die 50 miljoen keer mee gaan. Dit zou het levensduur van de muis nog groter kunnen maken, maar komt uiteraard ook weer met hogere kosten. Mogelijk zal de batterij eerder dan de switches slijten, dus snap ik de afweging hier ook wel van Dream Machines. Met de zijknoppen word er niet gespecificeerd welke switches gebruikt worden. Qua gevoel zijn ze hetzelfde als de linker- en rechtermuisknoppen, alleen wordt er op de website gespecificeerd dat ze 3 miljoen slagen mee gaan.

Aansluiting

De DM6 Holey Duo maakt gebruik van een USB-C aansluiting om de muis te kunnen opladen. Gelukkig krijg je de kabel standaard met de muis mee. De kabel is stevig, gevlochten en heeft weinig weerstand op de mousepad van Dream Machines zelf. Dus je kan het prima gebruiken terwijl het ingeplugd is.

Muis voetjes

De muis voetjes op de muis zijn vrij klein. Als eerst merkte ik dat het erg stroef werkte, en vermoedde dat er iets mis ging. En inderdaad, er ging iets mis. Er zaten nog steeds plastic covers op de voeten geplakt die je eerst moet verwijderen. Eenmaal verwijdert werkt de muis top en glijd de muis een stuk soepeler. Helaas merk ik wel op mijn 4 jaar oude muismat dat de muis wel een beetje weerstand bied op de muismat. Mogelijk is dit doordat de muismat stroever is door het vele gebruik, en is het niet per se de schuld van de muis. Alleen had dit makkelijker vermeden kunnen worden als de DM6 gebruik maakte van grotere PTFE-voeten.

Draadloze ontvanger

De 2.4GHz ontvanger is klein, en dat is best wel fijn! Geen kolossale USB-ontvanger die andere USB-poorten hindert of enorm uitsteekt. Enige nadeel van zo’n kleine ontvanger is dat je het ook snel kan kwijtraken. In principe geen probleem als je de muis alleen gebruikt voor je desktop thuis. Alleen wanneer je gaat reizen zal je de ontvanger wel goed moeten opbergen. De Razer DeathAdder V2 Pro heeft bijvoorbeeld een compartiment aan de onderkant van de muis om de ontvanger te opbergen wat erg handig is. De DM6 Holey Duo heeft dit helaas niet. 

Wanner je niet goed bereik hebt met de ontvanger heb je eventueel nog de extender nodig die je op je bureau kan plaatsen. Deze komt standaard met de muis mee en kan je door middel van de USB-C kabel die je met de muis krijgt het in je computer pluggen voor optimaal bereik.

onderkant dm6 holey duo

Knoppen aan de onderkant

Ook heb je een switch aan de onderkant van de muis om over te schakelen op bedraad gebruik of op draadloos met behulp van de 2.4GHz ontvanger. Ook zijn er nog 2 kleine knoppen aanwezig onderaan de muis waarvan op de website niet duidelijk word gemaakt waarvoor ze dienen. Ik heb dit nog vervolgens dus nog even nagevraagd.

Het linker knopje word gebruikt om de verlichting binnen in de muis uit te zetten. Ja, er zit verlichting in de muis, alleen is dit een lampje dat laat zien wanneer de muis aan staat en gebruikt wordt. Dit kan je alleen uitzetten door het linker knopje in te drukken terwijl het LED-lampje brandt. Het tweede knopje is om de polling rate aan te passen tussen 125/500/1000Hz.

LED-lampje in de DM6 Holey Duo
LED-lampje in de DM6 Holey Duo

Performance

De DM6 Holey Duo maakt gebruik van de PixArt 3335 sensor. Deze sensor is niet te snelste die je huidig op de markt kan krijgen, maar wel vrij energie-efficiënt. Natuurlijk is efficientie enorm belangrijk voor een draadloze muis om het zo lang mogelijk mee te laten gaan en snap ik de afweging hiervoor. 

Batterij

Voor één of andere reden laat Dream Machines niet op hun website de gebruikstijd zien van hun batterij. Hiervoor heb ik moeten navragen en heb ik gehoord dat je kan verwachten dat de Holey Duo tot 72 uur meegaat. Als je uiteraard het LED-lampje binnenin de muis laat branden kan dit effect hebben op de hoeveelheid tijd.

Sensor

Zoals eerder vermeld maakt de Holey Duo gebruik van de PixArt 3335 sensor. In realiteit merk ik niet dat dit een ‘slechtere’ sensor is dan de huidige bedraadde muis die ik dagelijks gebruik. Tegenwoordig zijn sensoren zo goed geworden dat ik geen enkel verschil meer kan merken tussen de high-end sensoren op de markt.

Draadloos werkt de muis ook gewoon perfect. Geen vertragingen en alles is responsief. De vrijheid van kabelloos zijn is iets wat ik toch wel echt gemist had. Geen gebungel met zo’n draadje, of dat het ergens achter haakt. Dit is gewoon top!

Pasvorm

Ook qua pasvorm zit het wel goed met de DM6. Zelf heb ik niet hele grote handen. Meer een kleine hand met worstenvingertjes zeg ik maar zo. Persoonlijk vind ik een palm grip het fijnste om een muis beet te houden. Bij de DM6 kan je prima een palm grip gebruiken. De muis is groot genoeg hiervoor. Ook kan je prima een claw grip gebruiken op de muis. Mijn pink en ringvinger passen ook keurig op de muis zonder dat het meesleept over mijn muismat heen. Met andere woorden alles is comfortabel!

4.8/5
4.8/5

Conclusie Dream Machines DM6 Holey Duo

Een grote pasvorm die comfortabel is voor palm grip, een batterij die 72 uur mee kan gaan, het comfort van draadloos, een snelle sensor samen met een prijskaartje van €49,99 maakt de DM6 Holey Duo een ware no-brainer als het gaat om een draadloze muis kopen.

Maar niet alles is helaas perfect aan deze muis en kan zo zijn nodige verbeteringen ontvangen. Zo mogen de muis voeten van mij wat groter en had ik graag een compartiment willen zien om de draadloze ontvanger in op te bergen. Nu heb je een grote kans dat je de ontvanger mogelijk kwijt raakt doordat hij zo klein is.

Al in al, vind ik het een top muis en kan ik het zeker aanraden.

Goede punten

Verbeter punten

Dream Machines DM6 Holey Duo kopen

Artikel delen via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Inhoudsopgave
Gerelateerde content

Artikel geschreven door:

Sander de Kievit
Sander de Kievit
Eigenaar van Pockify en ik hou enorm van om de laatste technologische snufjes uit te mogen proberen. Van smartphones tot drones, niets is mij gek genoeg.