Razer Viper 8KHz Review: Merk je het verschil tussen 8000Hz en 1000Hz?

Competitieve gamers willen natuurlijk het meeste uit hun game-ervaring halen. Hoge frame rates, refresh rates, responsetijden en nu dus ook de polling rate. Razer biedt als één van de weinigen een muis aan met een 8000Hz polling rate. Normaal bij traditionele gaming muizen wordt er gebruikt gemaakt van een 1000Hz polling rate . Als je qua cijfers kijkt is dit vrij indrukwekkend, maar merk je er ook wat van in praktijk? Daar kom je dus achter in deze review.

Wat is polling rate?

Polling rate is de frequentie per seconde hoe vaak de muis updates geeft aan de computer dat er beweging plaatsvindt. Een hogere polling rate betekent dus dat de computer meer updates ontvangt van de muis, en zo dus een meer responsieve en soepelere ervaring meebrengt. Uiteraard is je monitor een belangrijke factor om alles zo goed mogelijk te laten weergeven en moet het wel de juiste ververssnelheid hebben om hoge polling rates zoals de Viper 8KHz te ondersteunen.

Bouwkwaliteit en design

Razer heeft altijd zijn bouwkwaliteit dik in orde met zijn gaming muizen, waarbij ik persoonlijk vaak de Razer Deathadder gebruikt heb. Gelukkig is de Razer Viper 8KHz hier ook geen uitzondering op. De muis voelt enorm stevig en degelijk aan. Ook bevat de muis heldere RGB-verlichting die je in Razer Synapse naar wens kan aanpassen.

Ben je links of rechtshandig? Dan heb ik goed nieuws, de Viper is geschikt voor links maar ook rechtshandigen! 

Knoppen

In de muisknoppen word er gebruik gemaakt van de tweede generatie Razer Optical Mouse switches. Verwacht keurige precisie en lange levensduur met maar liefst 70 miljoen klikken. De knoppen voelen tactiel aan, maar heeft wel wat meer kracht nodig dan ik gewend ben met mijn huidige Mountain Makalu 67. Niet erg, maar dat moet wel even wennen. De knoppen aan de zijkant zitten ook stevig op zijn plek en steken heel lichtjes uit om ze goed in te kunnen drukken. Evenals met de linker- en rechtermuisknop moet je hiervoor nog redelijk wat kracht gebruiken om het te activeren. Nogmaals even wennen, maar niet heel erg.

Pasvorm

Zelf heb ik wel gemerkt dat de Viper niet houdt van mensen die liever een palm grip gebruiken. De Viper is vrij laag, waardoor een palm grip vrijwel onmogelijk is. En nee, grote handen heb ik zelfs ook niet. Ben je toch meer van de tip of claw grip? Dan is deze muis wel geschikt voor jou. Persoonlijk vind ik palm grip het fijnste, waardoor deze muis dus niet geschikt is voor mij.

claw grip razer viper 8khz

Scrollwiel

Het scrollwiel heeft een duidelijk textuur en laat duidelijk drempels merken wanneer je scrollt. Persoonlijk vind ik het prettig aanvoelen, en heb ik hier niks over te klagen. Ook kan je de scrollwiel indrukken, maar helaas niet horizontaal mee scrollen.

Kabel

De kabel van de Viper is gevlochten en voelt kwalitatief aan. De kabel flexibel en heeft niet veel weerstand om mijn muismat. Hierdoor zal je dus niet noodzakelijk een muis bungee hoeven te halen. De kabel zit bevestigd aan de muis en is helaas niet verwijderbaar. Aan het uiteinde heb je een USB-A aansluiting.

kabel razer viper 8khz

Onderzijde

Op de onderzijde vind je tweemaal 100% PTFE muis voeten die lekker soepel over mijn muismat glijden. Ik heb dan ook op geen enkel moment gemerkt dat de voeten bleven haken of weerstand boden, dus dat zit tip top in elkaar! Verder heb je nog een DPI-knop om verschillende DPI-niveau’s te selecteren. Verschillende DPI-niveau’s kan je softwarematig aanpassen in Razer Synapse.

onderkant razer viper 8khz

Gaming performance

Alles loopt soepel en responsief. Ik had eigenlijk ook niks anders verwacht. Ik heb voornamelijk in Call of Duty Cold War de muis getest en alles ging keurig. Dus de sensor en de algemene game-ervaring zit hier wel snor mee. Ben je een wat meer hardcore gamer, dan is dit wel een muis waar je goed overweg mee zal gaan.

1000Hz vs. 8000Hz polling rate

Ik speel op een 144Hz 1440p, 4MS, IPS-paneel. Om exact te zijn de Acer Predator XB271HU. En zoals veel mensen weten kan ik enorm veel zeiken als iets ook maar anders presteert dan het zou moeten. Maar merk ik nu op mijn monitor een verschil tussen 1000Hz en 8000Hz polling rate? Als ik eerlijk ben… nee. Ik kan helemaal geen verschil merken. Misschien is mijn 144Hz nog niet genoeg om hier een verschil bij te merken en heb je minstens een 240Hz of zelfs een 360Hz scherm nodig om het verschil te merken. Speel je op een monitor lager dan 144Hz, dan zal je het verschil al helemaal niet meer merken. Voor de 8000Hz hoef je dan ook deze muis niet voor te halen in mijn ogen, maar gelukkig verschilt de prijs niet of minimaal tussen de 1KHz Viper en de 8KHz Viper.

razer viper 8khz gaming muis review

Conclusie Razer Viper 8KHz

4.75/5
4.75/5

Ik kan zeker wel de Razer Viper 8KHz aanraden. Niet om zijn 8KHz, maar meer om het feit dat de muis gewoon hartstikke keurig presteert en keurige bouwkwaliteit heeft. 

Enige waar je op moet letten is dat dit niet de juiste muis is voor een palm grip houding en dat dit puur wilt kopen als je een Claw of Tip grip gebruikt.

Ook is het fijn dat Razer de 8KHz muis niet duurder heeft gemaakt tegenover de 1KHz. 

Goede punten

Verbeter punten

Razer Viper 8KHz kopen

Artikel delen via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Artikel geschreven door:

Sander de Kievit
Sander de Kievit
Eigenaar van Pockify en ik hou enorm van om de laatste technologische snufjes uit te mogen proberen. Van smartphones tot drones, niets is mij gek genoeg.