Lichtgewicht muizen zijn nu inmiddels wel in grote hoeveelheden te verkrijgen op de markt. Waarbij je echt wel gek word van de hoeveelheid muizen die weer een honinggraat ontwerp hebben.
Mountain dacht bij de Makalu 67 het toch even wat anders te doen dan de concurrentie. Ze besloten dan ook voor een vernieuwd ontwerp namelijk een ribbenkast ontwerp. Of het design je aanspreekt is natuurlijk persoonlijk, maar mij bevalt het wel. Ook het fijne bij deze muis is dat je nog extra voetjes bij krijgt in de doos mochten de huidige niet meer bevallen.
Design en comfort
De Makalu 67 is geschikt voor mensen die een voorkeur hebben voor een claw of palm grip. Want naast dat het lichtgewicht is, is de muis nog wel mooi groot van formaat waar ik wel van hou. Hij is 67 gram van gewicht, vandaar de naam van het product. En je hebt totaal 5 knoppen op de muis zitten. Waarbij de linker en rechtermuisknop die gebruik maken van Omron switches die 50 miljoen klikken mee gaan, dan heb je 2 zijknoppen die ook goed aanvoelen en niet wiebelig en nog een DPI knop aan de bovenzijde van de muis. Wanneer je de DPI knoppen indrukt zal hij gaan wisselen tussen 4 standjes die je zelf kan aanpassen in de Base Camp Software. Ook zit er een indicator op de bovenzijde van de muis die je laat zien op welk DPI-profiel je muis staat wat ik enorm kan waarderen! Verder heeft het nog RGB-verlichting om de DPI knop, indicators en scrollwiel heen. Waarbij ik wel kan zeggen dat het niet het beste is. Wanneer je de rainbow effect gebruikt ziet het er vrij onsoepel uit. Hierdoor kies ik ook liever een statische kleur.
Het scrollwiel dat Makalu 67 zit werkt ook zoals behoren je merkt duidelijke drempels, je kan het indrukken alleen kan je niet horizontaal scrollen. Niet dat ik het gebruik, maar mocht het iets belangrijks wezen voor jou. De Makalu 67 heeft dat niet. De kabel die bestevigd zit aan de muis merk je echt helemaal niets van tijdens het gebruiken. Tuurlijk ik zie een kabel, en het is niet draadloos. Maar voor het gevoel kan het praktisch draadloos zijn. Je merkt niet dat de kabel achter dingen haakt of stroef meebeweegt. En hierdoor begon ik alweer te twijfelen of ik mijn Deathadder V2 Pro wou gaan blijven gebruiken. Omdat stroeve kabels altijd een ware irritatie was voor mij. Als je ook goed kijkt waar de kabel uit de muis komt zie je dat de hoek dat de kabel er uit komt een slagje omhoog staat. Dit om zoveel mogelijk contact met de muismat, dat vind ik wel een leuk detail waarover nagedacht is.
Sensor in de Makalu 67
De sensor, het hart waar de muis gebruikt van maakt is de PAW3370 sensor. Dat tot 19000 DPI-gevoeligheid kan gaan. Waarbij ik mij afvraag of iemand zo ver gaat als 19000, want alles meer dan 800 vind ik voor mij al te snel gaan om eerlijk te wezen. Maar goed, wil je het, dan heb je het. Verder maakt het gebruik van 1000Hz polling rate en niet van een 8000Hz polling rate waar veel muisfabrikanten mee experimenten op het moment. Alles werkt hartstikke top met het gamen en heb nooit problemen met de muis ervaren. Ook kan ik eerlijk gezegd niet het verschil meer merken qua snelheden met andere muizen. Alles is nu inmiddels zo snel en accuraat de afgelopen jaren dat ik mij afvraag hoeveel je het nog kan verbeteren.
Mountain Base Camp Software
Samen met de Makulu 67 komt de Base Camp software. Dit installeert niet automatisch wanneer je de muis in je computer plugt. Hiervoor zal je eerst naar de website moeten gaan en het installeren. Eenmaal je het opent, is alles zo duidelijk als je het maar zou wensen. Je kan hier verschillende profielen in aanmaken met allemaal zijn eigen instellingen. Je kan verlichting aanpassen met mogelijkheden zoals: statisch, color wave, breathing, handmatig en reactive. Waarbij statisch op één kleur laat, gaat color wave de kleuren van een regenboog langs, breathing geeft het een ademend effect waarbij ik de laatste stappen wat abrupt vind gaan, custom laat je de verschillende zones van kleur aanpassen maar het blijft wel statisch en reactive laat één kleur poppen wanneer je de muis indrukt. Verder kan je de mouse binding aanpassen naar wat je ook maar wilt. Wil je opeens dat je linkermuisknop als rechtermuisknop gedraagt, dan kan je dat doen als je dat graag wilt. Verder kan je nog macro’s toevoegen aan knoppen en allerlei opties veranderen zoals de polling rate, muis gevoeligheid, klik snelheid, knop reactie tijd, angle snapping, lift-off distance en de dpi levels. Ook kan je nog firmware updates installeren via de settings menu.
Eindbeoordeling Makalu 67
De Makalu 67 is een muis van €60. En ook een verdomd goede muis ook. Sensor werkt fantastisch mee, en de kabel hindert mij geen enkel moment. Pasvorm is ook fantastisch. Enigste wat ik minder vind aan deze muis is de RGB verlichting. Een Model D van Glorious PC Gaming Race is op dat gebied toch wel beter. Maar al in al.
Wil je de nieuwste sensor hebben samen met een mooi prijsje? Dan kan ik zeker de Makalu 67 aanraden. Ik gebruik het zelf nu als daily en totdat er een goede draadloze muis uitkomt met flink wat batterij uurtjes, blijf ik voorlopig nog de Makalu 67 gebruiken.
Ik beoordeel hierbij de Makalu 67 ook dan 5 sterren van de 5.
Goede punten
- Goede performance
- Laatste sensoren (ook accuraat)
- Grote pasvorm
- Super lichte kabel
- DPI indicators boven op de muis
- Alle knoppen zijn tactile
Verbeter punten
- RGB lichten