Sennheiser XS LAV Review: USB-C Dasspeld Microfoon voor €60

Huidig gebruikte ik mijn BOYA BY-M1 microfoon voor een aardig tijdje nu, alleen één ding vond ik altijd vervelend. Dat was de gigantische kabel die er bij kwam, en het feit dat het externe stroom nodig had. Sinds iets meer dan een maand geleden heeft Sennheiser dan ook de XS Lavalier uitgebracht met USB-C verbinding en een compacte kabel. Ik wist sindsdien dat ik deze microfoon absoluut moest hebben. In deze review zul je dan ook weten wat ik er zoal van vind.

Bouwkwaliteit & Design

Het geheel is gemaakt van plastic, maar omdat het klein en compact is, voelt het dan ook stevig en kwalitatief aan. Je krijgt ook nog eens een kleine foam cover bij die je om de microfoon kan zetten. Voor zijn prijs had ik alleen nog wel een windkap (deadcat) willen zien voor buitengebruik.

Formaat

De microfoon is echt enorm klein, en is het iets langer dan mijn nagel. Wat fijn is aan zo’n kleine microfoon is dat je het heel goed kan verbergen onder je shirt met een stuk tape zonder dat er een opvallende bobbel laat zien. Alleen zelf ben ik niet van de tape, en haak ik de microfoon simpelweg vast aan mijn shirt. Dan zie je de microfoon wel, maar door zijn compacte formaat is het niet enorm storend.

Kabel

Ik hou van een korte kabel, omdat ik mijn telefoon gebruik om geluid op te nemen. En de XS LAV heeft gelukkig ook een korte kabel waar het mee komt, namelijk een 2 meter kabel. Hiermee ervaar je weinig dat je kabel in de knoop zal raken en dat je tig minuten bezig bent om alles uit de knoop te halen. Enige nadeel van een korte kabel is dat je niet op een grote afstand van je smartphone kan staan mocht je daar je video mee opnemen tegelijkertijd met je audio.

Veel smartphones komen niet meer met een 3.5mm ingang, en daarom is het fijn dat de XS Lav met een USB-C aansluiting komt. Hierdoor ben je futureproof

Klemmetje

Het klemmetje die erbij komt is ook vergeleken met mijn BOYA BY-M1 niet groot. Op die manier valt het geheel niet enorm veel op zoals ik hiervoor vermeldde. De klemkracht is wel echt enorm. Je moet goed was kracht zetten om het open te maken. Voordeel is dan ook dat het super goed bevestigd zal zijn aan je kleding zonder dat het er af zal vallen.

Een nadeel dan wel weer met zo’n sterk klemmetje is dat het dunne shirtjes vrij snel kan beschadigen. Daarom raad ik ook aan om de XS Lavalier alleen te gebruiken op stevige t-shirts, polo’s en vesten.

Klemmetje van de Sennheiser XS LAV
Klemmetje van de Sennheiser XS LAV

Geluidskwaliteit

Ik ben enorm te spreken over de geluidskwaliteit van de XS Dasspeld microfoon. Het klinkt helder en vol van geluid. De lage tonen pakt hij ook mooi op en ik merk helemaal geen rare achtergrondsgeluiden of ruis. Ik kan daarom dan ook niet klagen over de kwaliteit dat het met zich meebrengt. Ben je benieuwd naar zijn geluidskwaliteit? Ga dan naar mijn video op YouTube om te luisteren.

Conclusie Sennheiser XS LAV USB-C

4.8
4.8/5

De Sennheiser XS LAV USB-C is echt een top microfoon die ik iedereen goed kan aanraden. 

Met zijn korte kabel en USB-C aansluiting zou ik dan ook niks anders willen. Het is lekker compact en futureproof. Geluidskwaliteit is ook hartstikke goed.

Enige nadelen wat ik kan vinden is dat ik de prijs wel ietsjes hoog vind als ik de kwaliteit vergelijk met de BOYA BY-M1 en dat er voor de prijs geen windkapje (deadcat) bijkomt. Ook zal je het geluidsniveau nog moeten optimaliseren, maar dat is niet heel erg.

Goede punten

Verbeter punten

Sennheiser XS LAV USB-C kopen

Artikel delen via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Inhoudsopgave
Gerelateerde content

Artikel geschreven door:

Sander de Kievit
Sander de Kievit
Eigenaar van Pockify en ik hou enorm van om de laatste technologische snufjes uit te mogen proberen. Van smartphones tot drones, niets is mij gek genoeg.