Razer Blade 15 OLED Review: Prachtig scherm, teleurstellende temperaturen

Ben jij een ontwerper bij dag, en een gamer bij nacht? Zie hier de Razer Blade 15. Een prachtige laptop die een berg aan kracht verbergt onder deze slicke look.

De versie die ik hier bij mij heb is de Razer Blade 15 Base model. De laptop bevat de volgende specificaties:

  • 10e generatie 6 core processor genaamd de i7-10750H met een base clock van 2.6GHz die helemaal naar 5.0GHz kan toeren.
  • Een 15,6 inch 4K OLED scherm die draait op 60Hz.
  • Een NVIDIA GeForce RTX 2070 met Max-Q design met 8GB GDDR6 vram.
  • 512GB M.2 NVMe SSD.
  • En 16GB dual channel DDR4 2933MHz ram geheugen.

Design

We gaan eerst het design bekijken. Het is strak, minimalistisch en heeft een mooie matte look in een aluminium body. Het is werkelijk prachtig om te zien, maar dit is ook alleen als je de hele laptop hebt schoongemaakt. Want damn, deze laptop pakt vingerafdrukken snel op. En om eerlijk te wezen verpest dit wel de mooie minimalistische look die de Blade aanbied. De Blade is ook relatief dun, en is niet heel zwaar wat het super gemakkelijk maakt als je veel on-the-go bent. Ook heeft het toetsenbord RGB verlichting maar dit is alleen in zijn geheel. Je hebt niet verschillende zones of dat je individueel je toetsen met verlichting kan aanpassen. Op de achterkant van de laptop zit een razer logo die standaard groen is en ook verlicht kan worden als je dat zou willen.

Als je onder de laptop kijkt zie je 2 fan intakes die direct onder de roostertjes zitten. Dit is top omdat het direct toegang heeft tot koudere lucht maar heeft het ook een nadeel aan de andere hand. Ik had namelijk dat wanneer ik de laptop meenam, dat ik soms druk zet op de roostertjes, waardoor de ventilatoren wel opeens geblokkeerd raken en ik een ratel hoorde. Gelukkig zijn de ventilatoren nooit stuk gegaan. Aan de achterkant van de laptop zie je over de hele breedte roosters voor de warme lucht om naar buiten te gaan.

Voor dagelijks gebruik merkte ik dat de ventilatoren vrij snel zich laten horen wanneer je programma’s opstart. Wanneer ik bijvoorbeeld Google Chrome opstart begin ik de ventilatoren al te horen maar niet al te overdreven.

Voor de rest krijg de volgende aansluitingen op de Blade. Aan de linkerzijde heb je een Stroomaansluiting, Gigabit ethernet poort, 3.1 Gen 1 USB-A poort, USB-C ThunderBolt 3 poort en een 3.5mm combo jack.

En aan de rechterzijde hebben we een kensington slot, HDMI poort, tweemaal een 3.1 Gen 1 USB-A poort en een USB-C ThunderBolt 3 poort. Enige wat ik van alle poorten nog wel mis is een SD-kaart lezer waarvan ik denk dat velen dit een mooie toevoeging zouden vinden.

Keyboard en Trackpad

Dan gaan wij over naar het toetsenbord en het trackpad. Het typen ging vrij prettig op het toetsenbord en met het gamen voelt het toetsenbord ook qua temperaturen prima aan. Niet dat het te bijvoorbeeld te heet aan voelde bij bepaalde plekken. Ook is er vrij weinig flex in het toetsenbord en is het geheel super stevig. Het trackpad die erop zit werkt aardig goed en responsief. Enige probleem wat ik ermee had is dat ik meer kracht moest gebruiken om op de bovenhelft te kunnen klikken. Bij de onderhelft was dit geen probleem. Het trackpad ondersteunt ook multi-touch zodat je met meerdere vingers kan navigeren. Zelf vind ik de MacBook trackpad nog wel altijd beter, maar Razer komt aardig dichtbij.

Scherm

En dan kijken we even naar het beeldscherm. En oh oh oh… Wat is dit een prachtig scherm! Razer maakt gebruikt van een 4K OLED scherm die er echt prachtig uit ziet. Het scherm is zelf glossy, waardoor je wel reflecties en viezigheden sneller ziet, maar aan de andere hand zorgt een glossy scherm er wel voor dat kleuren echt prachtig vertoont worden en het is een waar genot om er naar te kijken. Alles wat zwart is, is ook echt pikzwart. Waardoor donkere scenes op films en games echt zoveel beter ogen. Alles ziet er zo goed uit en scherp dat ik eigenlijk nu ook een OLED scherm wil hebben voor mijn desktop. Ook zijn de bezels om het scherm heen vrij dun wat ook mooi uitziet.

Webcam

En dan gaan we naar de webcam. Overal is het beeld van de webcam vrij teleurstellend en helaas alleen maar 720p. Microfoon kwaliteit aan de andere hand klinkt wel relatief goed.

Opslag

En dan het opslag geheugen. De Blade komt met een 512GB M.2 NVMe SSD die flinke snelheden kan bereiken van maar liefst 3GB per seconde. Maar helaas is het aantal geheugen vrij weinig om veel games er op te kunnen installeren, wat mij dan ook een indruk geeft dat de laptop meer voor creatief gebied bedoeld is.

Performance

Maar hoe krachtig is dit beestje nu? Ik had een video 5 minuten 4K video aangemaakt met kleurencorrectie en ging vergelijken met mijn desktop hoe snel beide toestellen dit renderen.

En ik ben echt onder de indruk!

Mijn desktop renderde de video in 2 minuten en 21 secondes. Dit is dus met een Ryzen 7 1700x processor en een RTX 3080 videokaart.

De Razer Blade renderde de exact zelfde video in 2 minuten en 20 secondes. Of te wel is het gewoon even snel als op mijn desktop. Wat mij wel opviel was dat de processor van de blade nooit bij zijn 5GHz boost clock snelheid kwam en bleef hangen tussen de 4.2GHz en 4.5GHz. Temperaturen waren telkens onder de 80 graden.

Gaan we de Razer Blade op de batterij laten renderen is het wel een heel ander verhaal. Ik heb de Razer Blade op beste prestaties gezet in windows en rendert de Razer Blade het geheel in 8 minuten en 37 secondes. Wat ik merkte is dat de processor alle kanten opging met zijn snelheid. Maar de ventilatoren waren wel vrij stil en hield de processor de temperaturen rond de 50 graden.

Dan kijken naar cinebench. Toen ik dit testte gedroeg de blade wel apart. Hij wou opeens niet meer zoals het video renderen op 4.2GHz of hoger draaien. Maar besloot opeens te draaien op 3GHz. Vervolgens gaf mij dit een multi-core score van 5825 tegenover de 9164 van mijn Ryzen 1700x. Ik besloot toen in het Razer Synapse programma in te duiken. Vervolgens heb ik hier de Creator modus aangezet en ging de processor op 3.5Ghz draaien. Wel hoger maar niet precies wat ik wou. Dit bracht uiteindelijk een score van 6571.

Dan kijken we even naar de gaming performance. Voor dit heb besloot ik om FireStrike Extreme te gebruiken als leidraad. Hierop scoorde de Razer Blade een score van 7789. Mijn Ryzen 1700x met GTX 1070 scoorde hier op 8015 punten. Oftewel de Razer Blade komt qua prestaties enorm dichtbij. Met gamen merk ik wel dat de Razer Blade moeite heeft de boel koel te houden en bereiken er ook een paar cores de 100 graden, wat echt toasty is. Hierdoor gaat de processor zich inhouden en zal je performance minder worden. De RTX 2070 blijft wel mooi koel met een temperatuur van 63 graden.

Batterij

Dan zullen we het even hebben over de batterij van de Razer Blade. Ik heb gemerkt dat de Razer Blade enorm houd van batterij slurpen. Zelfs al doe je niet productie werk. Ik was dus een film aan het kijken en was na 45 minuten ongeveer door 30% batterij heen. Dus het zou betekenen dat je door je gehele batterij heen bent na ongeveer 2,5 uur met normaal gebruik.

Met video renderen gaat de batterij ongeveer een uur mee en gamen ongeveer 75 minuten. Of te wel, raad ik eigenlijk altijd wel aan om bij een stopcontact te zitten, want een hele dag ga je niet met de batterij mee kunnen doen.

Eindbeoordeling Razer Blade 15 OLED Base model

Het allerbelangrijkste wat ik tegenwoordig vind op een laptop is het scherm en de performance. En dit bied de Razer Blade enorm goed aan. Het scherm is echt waarvoor je het zou kopen. De 4K OLED scherm die er op zit is werkelijk waar prachtig en zou ik niet zonder willen. De performance wat de Razer Blade levert is ook fantastisch, alhoewel het niet zijn volle potentie bereikt. Graag had ik ook nog willen zien dat de Blade zijn temperaturen beter in kaart kan houden en dat het op zijn volledige potentie kan draaien, want de processor moet mogelijk tot 5GHz komen maar heb het zelf nooit hoger dan 4.6GHz zien gaan.

Maar overal vind ik de laptop top, en zou het graag als daily driver willen gebruiken. Maar ben jij echt iemand die tig games wil installeren op de laptop en een lang batterijleven uit wil halen? Dan is dit misschien niet de laptop voor jou.

4/5 sterren
4/5

Goede punten

Verbeter punten

Artikel delen via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Inhoudsopgave

Artikel geschreven door:

Sander de Kievit
Sander de Kievit
Eigenaar van Pockify en ik hou enorm van om de laatste technologische snufjes uit te mogen proberen. Van smartphones tot drones, niets is mij gek genoeg.