Rolfstone Focus Review: Waarom jij het Niet moet Kopen

De Rolfstone Focus is een op papier indrukwekkende koptelefoon die veel bied voor zijn prijs. Waaronder 40mm drivers, 100 uur batterij, USB-C en Active Noise Cancelling. Maar is dit zijn bedrag van €150 ook waard? We zullen het zien in deze review!

Design

Wanneer ik de Rolfstone Focus uit de doos haal, viel mij meteen iets op. Ten eerste is de Focus echt licht van gewicht. Normaal weeg ik nooit de producten die ik ontvang, maar ik dacht nu laten we het eens uitproberen en vergelijken met de Audio Technica ATH-M50x en de Skullcandy Crusher Evo. De Rolfstone Focus woog 230 gram, de ATH-M50x woog 306 gram en de Skullcandy Crusher Evo woog 309 gram. Zo’n verschil van 75 gram merk je ook vrijwel meteen. Maar weinig gewicht zegt niet meteen iets over een product. Een lichte koptelefoon kan zorgen voor betere comfort, en is handiger voor mee op reis te nemen. Maar toen ik eenmaal de Focus goed in mijn handen had, merkte ik dat de bouwkwaliteit vrij teleurstellend was. Het voelde namelijk goedkoop aan. Alles is van plastic, zelfs de complete hoofdband. Niet de bouwkwaliteit wat je verwacht van een €150 koptelefoon. Wel fijn is dat je een draagbare case bij krijgt die wel goed stevig is.

Als we gaan kijken naar alle functies op de Focus, zul je alle functies op de rechter oorschelp terugvinden. Waaronder touch-bediening, USB-C oplaadpoort, aan-en-uit knop en een knop om tussen ANC en Ambient sound te wisselen. De USB-C poort en de aan-en-uit knop vind ik persoonlijk wel op een vervelende plek zitten. Nu zitten ze wanneer je de koptelefoon kantelt onder de hoofdband, waardoor als jij de koptelefoon op hebt de oplaadpoort en aan-en-uit knop niet meer ziet. Nu denk je natuurlijk. Maar dat is toch juist mooi? En ja, dat vind ik ook. Alleen in praktijk kan dit wel irritatie zijn. Ten eerste kan je de koptelefoon niet uit doen als je het draagt. En ten tweede moet je de Focus altijd gekanteld neerleggen om het op te laden.

Comfort 

Naast de bouwkwaliteit van de Focus is gelukkig het comfort wel aangenaam. De oorkussens zijn voorzien van een goede hoeveelheid opvulling en het geheel zit comfortabel om oren heen. Enige aanmerking met de oorkussens is de afwerking hiervan. Het is vrij ruig genaaid waardoor je allemaal hobbeltjes in je oorkussens krijgt. Voor het zicht onaangenaam, maar voor comfort veranderd hier helemaal niks mee. De hoofdband op de Focus heeft in tegendeel van de oorkussens wel weinig foam. Maar mede doordat de Focus weinig weegt, zul je hier praktisch geen problemen mee krijgen.

Batterij

De batterij van de Focus kan een indrukwekkende 100 uur lang mee gaan! Dit is iets wat je nergens nog ziet in koptelefoons. Wanneer je ANC gebruikt, zal je batterijduur verminderd worden naar 70 uren. Maar 70 uren, is nog steeds een indrukwekkend getal. Waarbij de meeste concurrenten in deze prijscategorie nog bij de 30-40 uren zitten.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Rolfstone Focus is niet superieur. Ja het is relatief helder, alleen mis ik persoonlijk het detail die ik wel vind in andere koptelefoons in deze prijscategorie. Ook vind ik de bas die aanwezig is vrij mager, en mocht van mij ook wel een tikkeltje meer oompfh geven. Hierbij zouden extra equalizer opties handig wezen om het toch te kunnen verbeteren naar je persoonlijke voorkeuren.

Active Noise Cancelling

De ANC op de Rolfstone Focus is redelijk goed. Tuurlijk de luidste geluiden zul je hiermee niet uitfilteren. Maar lage brommende geluiden filtert de Focus best wel aardig. In mijn kamer had ik ook een elektrische kachel aanstaan die vrij veel lawaai maakte. De Focus filterde het geluid van de kachel tot een punt dat het bijna niet meer opviel. Met andere woorden vind ik de ANC op de Focus wel toevoeging brengen.

App voor de Focus

Oorspronkelijk spreekt Rolfstone niet over een app die samen komt met de Focus. Je moet maar net houden van de Focus zoals je het ontvangt. Echter, ben ik achter gekomen dat de Rolfstone Focus compatibel is met de Tronsmart app. Hierdoor kun je verschillende equalizer instellingen veranderen die mogelijk een voorkeur bij je kunnen hebben. Door de Tronsmart app heb ik dan ook een preset kunnen vinden om de bas net wat aangenamer te maken.

Rolfstone Focus en de Tronsmart Apollo Q10

In de app had ik het al over de Tronsmart app. Hoe ik achter was gekomen dat de app van Tronsmart compatibel is met de Rolfstone Focus is omdat Tronsmart een koptelefoon in hun lijn heeft genaamd de ‘Apollo Q10’. De Apollo Q10 als je zoekt op internet, ziet letterlijk hetzelfde uit als de Focus van Rolfstone. Het enige verschil hierbij is het logo die op de koptelefoon zelf staat en de prijzen dat beide koptelefoons hanteren. Waarbij de Rolfstone Focus €150 kost, kost de Tronsmart Apollo Q10 maar €50. Hierdoor heb ik mail gestuurd naar Rolfstone om te vragen of ze dezelfde koptelefoon gebruiken. Rolfstone antwoord als volgt:

Nee dat is niet het geval. De Tronsmart is een net andere variant van waarschijnlijk wel dezelfde fabrikant. De Rolfstone Focus wordt geleverd met een op maat gemaakte opbergcase, een andere meer heldere geluidsweergave en een 30 dagen niet goed geld terug garantie + Nederlandse klantenservice.

– Medewerker van Rolfstone

Inmiddels heb ik een Tronsmart Apollo Q10 in bezit gekregen, de vergelijking kan je vinden in het artikel hieronder.

Eindbeoordeling Rolfstone Focus

Voor de Rolfstone Focus heb ik één woord om het geheel te omschrijven. En dat is jammer. Voor €150 dat de koptelefoon kost, vind ik maar €80 terug in waarde als ik het zelf zou kopen. Een draagbare case, garantie en Nederlandse klantenservice maakt het prijsverschil met de Apollo Q10 mij niet het waard om dit aan te bevelen.

Audiokwaliteit is niet op het niveau van concurrenten en bouwkwaliteit neemt hier zelfs nog meer afstand van concurrenten.

Enige waar ik enorm positief over kan zijn is het batterijleven wat de Focus brengt. 100 uur is werkelijk waar indrukwekkend.

Maar uiteindelijk kan ik deze koptelefoon niemand aanbevelen, puur omdat er een andere koptelefoon is die hetzelfde aanbied voor een fractie van de prijs.

2,5/5 sterren
2.5/5

Goede punten

Verbeter punten

Artikel delen via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Artikel geschreven door:

Sander de Kievit
Sander de Kievit
Eigenaar van Pockify en ik hou enorm van om de laatste technologische snufjes uit te mogen proberen. Van smartphones tot drones, niets is mij gek genoeg.